- دسته : معجزه ی صممیت,,
- تاریخ ارسال : جمعه 27 اسفند 1389
- بازدید : 255
رفتارهای ایجاد صفا و صمیمیت
برای ایجاد صفا و صمیمیت باید رفتار های خاصی در محیط خانوادگی حاکمیت داشته باشد تا صفا و یگانگی فراهم آید به همین مناسبت به رفتار هایی که موجب ایجاد صفا و صمیمیت می شود اشاره می کنیم .
▪ اولین عاملی که موجب پدید آمدن صمیمیت می شود خوش اخلاقی است . بدیهی است که منظور از حسن خلق نرمی و ملایمت و تحمل و شکیبایی است . زن و مرد باید سعی کنند در ارتباط با همدیگر روحیات انسانی را در حد کمال مراعات کنند و از تندی و تیزی و عصبانیت و حساسیت ها جداً پرهیز نمایند . از امام حسن مجتبی نقل شده است : هیچ عیش و زندگی برتر و والاتر از خوش اخلاقی نیست .
▪ دومین عاملی که صفا و صمیمیت را در محیط خانوادگی فراهم می آورد خوش زبانی است . زن و مرد خانواده باید از ابراز هر نوع کلمات و الفاظ زننده و کوبنده اجتناب کنند و هرگز نسبت به یکدیگر زخم زبان نزنند زیرا هیچ عاملی همانند نیش زدن به صمیمیت خانواده لطمه وارد نمی کند . رسول خدا در طول زندگی خود در ارتباط با مسائل شخصی و خانوادگی هرگز زبان به انتقاد نگشود و اگر اعتراض و انتقادی می کرد در انحصار مواردی بود که به حدود و قوانین الهی تجاوزی به عمل آمده بود و در غیر این صورت با سکوت و نادیده گرفتن گذشت می کرد .
▪ سومین نکته که بسیار حساس است و در ایجاد و حفظ صمیمیت ها نقش مؤثر را عهده دار است خوش برخوردی است . همه افراد علاقه دارند که دیگران با آنان برخورد خوبی داشته باشند . بنابر این زن و مرد هم از این قاعده کلی مستثنی نیستند . هر مردی دوست دارد وقتی به خانه قدم می گذارد همسرش با چهره ای خندان و با گشاده رویی با او برخورد کند . چنانکه زن خانه نیز متوقع است وقتی مرد وارد خانه می شود سختی ها و دشوار های زندگی را فراموش کند و با چهره ای متبسم و خندان با همسرش مواجه شود . فراموش نکنیم که برخورد های اولیه افراد بسیار مؤثر و نقش آفرین است . به عنوان مثال سبقت گرفتن در سلام را و افشای سلام در برخورد ها تأثیر بسزایی در دیگران دارد و روحیه ها و رفتار ها را تغییر می دهد . به اعتقاد ما یکی از نشانه های بارز خردمندی در زن و مرد خوش برخوردی است عده کمی هستند که از این توانایی برخوردارند . این گونه افراد در اولین برخورد با دیگران اعم از خردسال و بزرگسال آنان را شیفته و مجذوب خود می کنند و در برابر این عده بسیاری از مردم نیز برخوردی خشک و ساده دارند .
▪ نکته چهارم که در ابقای صمیمیت ها بسیار مؤثر می باشد این است که در زندگی خانواگی ، زن و مرد احترام یکدیگر را حفظ کنند و در برابر اعضای خانواده و بیگانگان رفتارشان با یکدیگر آنچنان گرم و صمیمی باشد که همه گمان کنند آن دو از کثرت گذشته به وحدت و یگانگی واقعی رسیده اند . در انجام امور خانوادگی و فامیلی از تک روی پرهیزنمایند و تا رضایت و تمایل طرف مقابل را به دست نیاوره باشند به اظهار نظر قانع اقدام نکنند . البته ممکن است که در مواردی زن و مرد بدون در نظر گرفتن نظر و رأی همسرش یک جانبه به گرفتن تصمیماتی اقدام کند به اعتقاد ما چنین رفتار هایی از طرف مرد و زن بزرگترین بی احترامی به حرمت و تخفیف طرف مقابل است .
▪ نکته پنجم اینکه زن و مرد موظف هستند یکدیگر را تأیید و تثبیت کنند و این کار علاوه بر اینکه عملاً انجام می گیرد باید در گفتار و رفتار هم انعکاس یابد به عبارت ساده تر زن و مرد رسماً باید اعتراف کنند که منهای طرف مقابل قادر به زندگی کردن نیستند . این تأیید و پذیرش موجب افزایش صفا و صمیمیت خواهد بود از رسول خدا نقل شده است که فرمودند : وقتی مردی به همسرس می گوید تو را دوست دارم این جمله هرگز از قلب همسرش زائل نمی شود . باید توجه داشته باشیم که همه انسان ها اعم از مرد و زن در تمام دوران زندگی از شک و تردید بر کنار نیستند و این تردید و شک در رفتار و کردار شان نیز منعکس می شود لذا وقتی مورد تأیید دیگران قرار می گیرند جان و توان تازه ای بر آنان دمیده می شود .
رفتار با نوجوانان :
1 - وقت تان را با نوجوان خود بگذرانید
نوجوانان دوست دارند که با والدین خود باشند به خصوص وقتی که به نوجوان خود اجازه می دهید به شما در تصمیم گیری های تان کمک کند . حتی نوجوان هایی که خواهان تنهایی هستند به توجه والدین نیاز دارند .
دکتر لاری جیسون که درس " چگونه می توانیم والدین بهتری باشیم " را بیشتر از ۳۴ سال تدریس کرده می گوید : نوجوانان امروزی به همان اندازه که به کمیت وقت توجه دارند به کیفیت آن نیز فکر می کنند . بسیاری از کارشناسان این نیاز را تایید می کنند ، اما بسیاری معتقدند وقتی نوجوانان به خودشان متکی هستند نیاز کمتری به مراقبت و نظارت و کنترل دارند . ولی این طور نیست و نوجوانان به نظارت مادرانه نیاز دارند .
2 - مهم ترین عامل در پرورش نوجوان موفق ، نظارت والدین است.
از نوجوان خود بخواهید که با هم به سینما بروید و یا در کنار هم شام بخورید . این کار ها ارتباط شما را تقویت می کند و هر دوی شما بدون اجبار فرصت صحبت کردن پیدا می کنید . چند بار در هفته خانوادگی و دور هم شام خوردن ، راه مناسب دیگری برای با هم بودن است . اما اطمینان حاصل کنید که در طول صرف شام با هم حرف می زنید ، نه این که تلویزیون تماشا می کنید .
3 - مؤدب باشید و قضاوت نکنید
یک نوجوان دوست دارد مورد احترام قرار گیرد . اگر در هنگام تماشای یک برنامه ی تلویزیونی ، نمی توانید با نوجوان خود صحبت کنید و یا تنها وقتی که آن ها می خواهند آخر هفته بیرون بروند به زندگی شان علاقه نشان می دهید ، نوجوان شما احساس می کند که به او علاقه مند نیستید .
از سویی اگر قبل از این که به حرف های نوجوان تان گوش بدهید قضاوت کنید و یا پند بدهید ، احساس می کند قادر به برقراری ارتباط با شما نیست . این موضوع به لحن صحبت و زبان غیرمستقیم شما نیز مربوط می شود . تلاش کنید تا حرف های نوجوان تان را محترمانه گوش دهید همان طور که دوست دارید به حرف شما گوش بدهند . دکتر جیسون می گوید : قضاوت نکردن کار سختی است . اما در ارتباط با فرزندتان سعی کنید صبور باشید و حداقل در پاسخ خود تأخیر بیندازید . حداقل صبر کنید تا نوجوان تمام حرف خود را بزند و جملاتی از این قبیل نیز بگویید : " بعضی چیز هایی که گفتی برای من قابل فهم نیست ، من متوجه نمی شوم ، " یا این که " اجازه بده در مورد حرف هایت فکر کنم ، این صحبت را بعداً ادامه می دهیم ، یا از این قبیل روش ها .
افراد یک اخلاق عمومی دارند ولی در جزئیات با هم فرق دارند پس سعی نکنید فرد را مثل خود کنید بلکه رفتار او را درک کنید و خود را با آن وفق بدهید . در رفتار با خانوادة همسر بدانید که فرهنگ ها با هم فرق دارد پس فرهنگ آن ها را بشناسید و طبق فرهنگ آن ها با آن ها رفتار کنید تا بتوانید با هم کنار بیایید . راز عشق در این است که رابطه تان را مانند یک باغ ، با محبت تزیین کنید بذر علاقه ها وعقیده های تازه بکار که به زیبایی بروید . متاسفانه هنوز در جامعه ما ازدواج های تحمیلی ، شرایط سنتی دیده می شود وهنوز بسیاری از جوانان تنها با دل خود پا پیش گذاشته و وارد زندگی زناشویی می شوند درحالی که امروزه بیشتر ازدواج ها با عشق صورت می گیرد و هر دو طرف قصد دارند به یکدیگر و تعهداتشان در مقابل هم احترام بگذارند، اما در طول زمان مسایلی پیش می آید که می تواند به جدایی یا یک زندگی مشترک بدون احساس ، عشق و همراهی منجر شود . کوشش برای رسیدن به کمالی که با تعاریف فرد مقابل جور دربیاید و به عبارتی تبدیل شدن به کمال مطلوبی که از خود واقعی شخص فرسنگ ها فاصله دارد . از زمان های خیلی دور همواره این سؤال بین روان شناسان خانواده مطرح بوده است که آیا شباهت ها باعث به وجود آمدن ازدواج موفق می شود یا تفاوت ها ؟
پژوهش های به عمل آمده نشان می هد که با ثبات ترین ازدواج ها آنهایی هستند که زن و شوهر بیشترین شباهت ها را با هم داشته اند . استفن وایت معتقد است : « با توجه به بررسی های بالینی ، شباهت های اخلاقی و شخصیتی زن و شوهر روی موفقیت ازدواج آن ها نقش تعیین کننده ای دارد ، » میزان بی ثباتی و طلاق در زوج های به هم شبیه ، کمتر مشاهده می شود . با توجه به نتایج به دست آمده ، نداشتن شباهت با بی ثباتی و طلاق همراه است . بعضی از روان شناسان شباهت های موجود بین زوجین را در حکم سپرده بانکی تلقی می کنند و اشاره می کنند اگر میزان سپرده بانکی شما رقم بزرگی باشد و میزان بدهی بانکی شما کم باشد در آن صورت در مقابل بحران های اقتصادی بهتر می توانید مقاومت کنید و به نحو احسن می توانید احساس امنیت نمایید ، ولی اگر میزان بدهی های شما نسبت به سپرده بانکی کم باشد به همان نسبت احتمال این که دچار مشکل شوید زیاد خواهد بود . این تشبیه نشان می دهد که هر قدر تشابه بین زوجین بیشتر باشد به همان نسبت احتمال این که دچار بحران شوند زیاد خواهد شد .
زوج هاي موفق :
1 - زوج های موفق خواسته ها و انتظارات خود را به صراحت می گویند . زوج های موفق قبل از ازدواج ، توقعاتی که از یکدیگر دارند مطرح می کنند ، اگر توافق اساسی با هم ندارند ( برای مثال مرد فرزند می خواهد ولی خانم مخالف است ) ، می توانند به شروع و یا خاتمه ازدواج به طور جدی فکر کنند . بعد از ازدواج ، زوج های موفق به طور منظم در مورد توقعات و انتظاراتشان با هم صحبت می کنند و اگر اختلافی پیش آمد ، آن را به زمان دیگری موکول می کنند تا همدیگر را درک کنند و به توافق برسند .
2 ـ زوج های موفق فردیت خود را حفظ می کنند . بعد از ازدواج استقلال زوج ها کم می شود اگر افراد فرزند داشته باشند روز به روز وابستگی بیشتر می شود و گاهی افراد احساس خستگی می کنند . زوج های موفق می دانند حتی اگر به هم علاقه داشته باشند ، گاهی احساس خستگی می کنند . آنان یکدیگر را تشویق می کنند تا همیشه" ما " نباشند و زمانی هم برای " خود " داشته باشند و به کار های مورد علاقه خود بپردازند . بدین ترتیب زوج فردیت خود را حفظ می کند و زندگی ، شاداب می شود .
3 ـ زوج های موفق همدیگر را مرکز توجه قرار می دهند . آنان همدیگر را دست کم نمی گیرند و همیشه به فکر خوشبختی همسر خود و خانواده هستند . معمولاً افراد چند سال پس از ازدواج مانند سال های اول به هم توجه نمی کنند . ولی زوج های موفق ، کار های کوچک نظیر اولویت قرار دادن نیاز ها و کار های همسر و کار های بزرگ نظیر احترام و گوش کردن به حرف های هم را مدنظر قرار می دهند. ازدواج دریای تغییرات است . شما اغلب فراموش می کنید همسرتان مهم است و به او توجه نمی کنید . درعوض به کار ، سرگرمی و دوستان اهمیت می دهید ولی زوج های موفق همدیگر را مرکز توجه قرار می دهند .
4 ـ زوج های موفق روش های حل اختلاف را می آموزند . " جان گاتمن " روانشناس که ۲۰ سال زندگی زوج ها را مطالعه کرده ، عامل اصلی موفقیت یا شکست ازدواج را توانایی ، یا عدم توانایی حل اختلافات می داند . حتی اگر همسرتان و شما کاملاً با هم یکی باشید ، گاهی با نظر هم موافق نیستید و این مخالفت باعث ناراحتی می شود . نباید به اعتیاد ، خشونت و ... رو بیاورید . اگر خواسته شما و همسرتان با هم فرق دارد ، باید آن را حل کنید . زوج های موفق با هم صحبت می کنند ، حتی اگر احساس بدی نسبت به هم دارند . آنان در مورد اختلافات و مخالفت ها با هم مذاکره می کنند تا به نتیجه عادلانه برسند . آنان از یکدیگر حمایت می کنند و غـُر نمی زنند . آنان می پذیرند در مواردی عشق ، برتر از پیروزی است . طبیعی است که مرد بعد از تلاش یک روزه در بیرون از خانه لباس و بدنش کثیف شود و در اثر عرق کردن و یا تماس با مواد بد بو بدن ولباسش بوی بد بگیرد ؛ دراین موارد مرد وظیفه دارد اگر در محل کارش امکان دارد در همان محل کارو اگر امکان ندارد به محض رسیدن به خانه سریع اقدام به تمیز کردن خود و لباسش بکند که مبادا کثیفی تن و یا بوی لباسش باعث انزجار همسرش شود . این کار مرد یک نوع احترام به همسرش محسوب می شود به این معنا که تو این قدر برای من مهم هستی که من به خودم اجازه نمی دهم که با بدن کثیف و بد بو نزد تو بیایم ؛ هر چند از کار روزانه کاملا خسته ام اما بخاطر تو به محض ورود به حمام می روم و خودم را آماده ملاقات با تو می کنم .
5 ـ زوج های موفق با هم رشد می کنند . مسلماً فردی که امروز با او ازدواج می کنید ، ۱۰ سال آینده متفاوت خواهد بود. شما هر دو تغییر می کنید . به ویژه در شرایط سخت زندگی مانند از دست دادن والدین . زوج های موفق می دانند که یکی یا هر دو در طول زندگی تغییر می کنند و قواعد عوض می شود . پس لازم است تغییر کنید تا بتوانید روابط در حال تغییر را عوض کنید .
6 ـ زوج های موفق برای حفظ روابط می کوشند . زوج های موفق به طور منظم وضعیت زندگی خود را بررسی کرده و با هم صحبت می کنند تا از شادی و رضایت هر دو از زندگی مشترک مطمئن شوند . اگر یکی ، یا هر دو شما از زندگی مشترک ناراضی هستید ، مشکلتان را حل کنید .
7 ـ از مراجعه به مشاور خجالت نکشید . زوج های موفق قبل از مراجعه به مشاور ، سند طلاق را امضا نمی کنند . آنان می کوشند که مشکلات را در اولین فرصت حل کنند . گاهی حضور یک واسطه بی طرف می تواند دو طرف را متوجه چرخه نابودگر خشمی کند که موجب ناتوانی در ارتباط برقرار کردن آن ها شده است . این شخص می تواند اعتماد و صمیمیت را بین زوج برقرار کند. علاوه بر این ، این واسطه می تواند محیطی آرام ایجاد کند که در آن مسایل بهتر عنوان شوند و توافق و تفاهم ، بدون بروز عصبانیت ، حاصل شود .
در نهایت باید گفت که اگر گفتگو و ارتباط فاقد صداقت بوده ، و دو طرف راحت و باز و با حفظ احترام متقابل با یکدیگر برخورد نکنند و توقعات نامعقول را وارد بحث کنند ، مشکل همچنان باقی خواهد ماند . و اگر مسئله اصلی این باشد که یک نفر به چیزی تبدیل شود که نیست ، اصولا مشکل حل نخواهد شد و بحث به جایی نخواهد رسید .
8 ـ احترام و تکریم شوهر ـ با توجه به این که در زندگی زناشویی نقش محبت و اظهار عواطف بیشتر مناسب ساختار روانی و جسمی زن است و احساس دلگرمی و اطمینان خاطر را شوهر باید در فضای خانواده ایجاد کند ، زن بایستی دقت داشته باشد که احترام او نسبت به شوهر هم یک نیاز روانی و عامل علاقه و محبت بیشتر شوهر نسبت به اوست .
9 ـ همدلی و همراهی با شوهر ـ زن بایستی در مسائل و مشکلاتی که شوهر در اداره زندگی در پیش روی خود دارد با او همدلی کند و این همدلی را به صورت های مختلف ابراز نماید . احساس همدلی که شوهر در همسر خود مشاهده می کند ، جرئت و شهامت برای مقابله با سختی ها و نیروی روانی او را افزایش می دهد .
10 ـ شاکر بودن و قناعت پیشگی ـ معمولاً تأمین زندگی به عهده مرد است و گاه اتفاق می افتد که کمبود ها و نارسایی هایی از این نظر در زندگی به وجودآید . این که زن در ضمن همراهی با شوهر ، برای بهبود وضع زندگی روحیه شکر ، قناعت و سپاسگزاری داشته باشد ، در بنای خانواده ای صمیمی و مستحکم بسیار مؤثر خواهد بود .
11 ـ پرهیز از عیب جویی زن و شوهر در عین حال که بایستی عیوب و نارسایی های یکدیگر را شناسایی کرده به یکدیگر تذکر دهند و برای رفع آن ها تلاش مشترک داشته باشند ، بایستی مراقب باشند روحیه عیب جویی نسبت به یکدیگر را پیدا نکنند . این حالت به ویژه برای زن در مقابل شوهر بایستی مد نظر باشد . زیرا زن ممکن است به واسطه محدودیت هایی که در زندگی خانوادگی دارد ، گاه به صورت عیب و ایراد گرفتن از شوهر عکس العمل نشان دهد . چنین روشی باعث ایجاد تنش و کشمکش مستمر در زندگی خانواده و تزلزل در بنیان آن خواهد شد .
12 ـ عفت و چشم پوشی از غیر ـ یکی از وظایف اساسی زن ، که هم از نظر حساسیت و نیاز روحی شوهر حائز اهمیت است و هم با توجه به موازین شرعی و اجتماعی بایستی آن را رعایت کرد عفت زن ، حفظ خویش در مقابل افراد نامحرم و وفاداری کامل نسبت به شوهر است . در زندگی خانوادگی ، کمال روحی شوهر غیرت ، و کمال روحی زن ، عفت است و این دو صفت در کنار یکدیگر ، خانواده را در درون به سوی وحدت روحی ، صمیمیت و عشق دو جانبه سوق می دهد و از آلودگی های اخلاقی خانواده و جامعه جلوگیری می کند . وظیفه اساسی خویشتنداری و عفت به عهده زن است و بایستی در زندگی مشترک ، حتی در روابط معمول با آشنایان و افراد فامیل که نامحرم هستند ، مورد توجه باشد .
13 ـ مدیریت و تدبیر امور خانه ـ مدیریت و اداره خانواده بیشتر به عهده زن است . این مدیریت ، هم در جنبه عاطفی و روانی است و هم در اداره امور جاری منزل . هر چند شوهر نیز در هر دو جنبه باید شریک و سهیم باشد ، لیکن ابتکار عمل و تدبیر اساسی را باید زن به عهده گیرد . زن باید برای ایجاد فضای مناسب عاطفی و روانی و نیز ایجاد محیط زیبا و نشاط بخش در خانه ، برنامه ریزی کند و حتی در صورت نیاز ، آموزش های لازم را ببیند تا بهتر بتواند در خانه یک " مدیر " خوب و موفق باشد . شناخت و درک چگونگی تخریب یک رابطه بسیار مهم است . یافتن مشکلی که موجب بروز خشم شده نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است . همسران باید مهارت های ارتباطی خود را افزایش دهند، عصبانیت طرف مقابل خود را درک کنند و زنجیر طولانی درگیری ها را پاره کنند . بالا بردن صدا بلافاصله موجب برانگیخته شدن اقدامات دفاعی بدن در برابر حمله های روحی و جسمی می شود و سد محکمی در توانایی برقراری ارتباط منطقی به وجود می آورد .
قوامیت مرد نسبت به زن به معنی سیطره نیست بلکه در عرب قوامیت یهنی نگهداری یعنی اگر حقی از مرد به گردن زن آمده وظیفه ي نگهداری زن به گردن مرد آمده ازدواج یک رابطة سه گانه است یعنی اینکه فرد می گوید خدایا من که بنده ي تو هستم با این فرد که بنده ي توست ازدواج می کنیم و هر دو حقوقی داریم که تو تعیین کردی. این نگاه که در واقع مثلثی است که در رأس آن خداست بسیاری از خود خواهی را رفع می کند . روایتی از پیامبر است که می فرمایند: « افضل الاعمال بعد الصلاه ، مداراتنا » و نیز « الخلق عیال الله ، انفعهم الی الناس احبّهم الی الله » . اولین هدیه این روایات این است که از من خود خارج شود .